Smarta lösningar för små rum

Inredning kan många gånger vara en rolig utmaning att ta sig an, men när utmaningen verkligen växer gäller det att börja tänka kreativt och utanför boxen. En vanlig utmaning många tampas med är inredningen av små rum. Här tittar vi på några smarta lösningar som kan användas när utrymmet helt enkelt inte räcker till.

Använda väggytan mer

När vi inreder använder vi ju golvet för mycket av de praktiska detaljerna i hemmet och väggen används mer för dekoration. Men i små rum kommer man få mycket bättre användning av ytan om man försöker använda väggen lite mer keativt. Ett bra exempel på detta är möjligheten att få upp sängen mot väggen. Sängen kan ju ses som en möbel som bara tar upp plats stor del av dagen och det gör ju inget att den inte är framme absolut hela tiden.

Man kan också fixa smarta bord som fäst direkt mot väggen och fälls ut med endast två ben. Martin Timell byggde ett sådant på Äntligen hemma får något år sedan. Genom att kunna fällas upp betyder ju det att bordet endast tar upp plats när det verkligen används.

Kombinerade möbler

Man bör också tänka på att möbler kan ha mer än ett användningsområde. Det bästa exemplet på detta är ju möbler som utöver sin vanligaste användning även har förvaringsutrymme. Detta är allt från sängar med inbyggda lådor till vanliga bänkskåp man lika gärna kan sitta på som förvara saker i. 

Detta är ofta en bra lösning när problemet mest ligger i att man inte har plats för stora bokhyllor, har väldigt lite skåputrymme och liknande problem. Dessa möbler behöver ju heller inte bli mycket större på grund av detta då det ofta finns en del tomrum under sitsar och liknande som annars bara är en plats för damm att samlas.