Punktbelys mer i inredningen

Belysningen gör väldigt mycket för ett rum. Något vi inte alltid uppskattar förrän vi sitter i en rum med riktigt bristande belysning. Och medan belysningen kan fylla flera olika funktioner i ett rum tänkte vi här titta närmare på just punktbelysning.

Punktbelysning är där man använder sig av riktat ljus för att framhäva ett objekt eller en del av ett rum. De flesta har säkert gjort detta vid eller annat tillfälle, även om de inte insett att det kallas punktbelysning. Men att göra detta till ett mer medvetet val i inredningen kommer man att kunna skapa en bättre helhets bild.

En av de mest klassiska formerna av punktbelysning är att sätta upp lampor just ovanför tavlor. Vilket man ofta kallar för tavellampor. Även ett ganska svagt sken riktat mot en liten tavla kan göra att vi uppmärksammar den mycket snabbare när vi kommer in i rummet. Och tavlan i sig kan också uppfattas annorlunda när man skiner ljus direkt mot den. Texturer och nyansskillnader blir ofta mer märkbara.

Punktbelysning kan dock även göras som en del av allmänbelysningen. Detta är ett alternativ när man vill belysa ett större objekt eller en del av rummet. Kanske där man skapat ett vackert blickfång. Vad man då kan använda sig av är spotlights i taket som lätt kan riktas mot precis det man vill belysa. Det finns flera varianter att välja mellan och det gäller att tänka efter vilken som gör jobbet bäst.

En annan fördel med punktbelysning är att när man använder sig av svagare ljus får man mer eller mindre inbyggd stämningsbelysning på köpet. Detta är också något man kan hålla i åtanke när man placerar ut saker man kan vilja punktbelysa.