Plastikkirurgins historia

Att vilja förändra sitt utseende på ett sätt eller annat är knappast något nytt fenomen. Oavsett vilken kultur och tidsålder vi går tillbaka till har vi alltid haft metoder och trick för att forma oss själva. Plastikkirurgi är ett modernt namn för det som vi använder för att permanent förändra hur vi ser ut, men det görs inte bara av skönhetsskäl utan lika väl för att återställa kroppen efter skador eller andra drastiska förändringar.

Vi har faktiskt ägnat oss åt kirurgiska alternativ längre än många först tror, och även fast de metoder och expertiser som finns idag är långt bortom vad någon från tidigare århundraden skulle kunna föreställa sig, har många ingrepp funnits sedan länge tillbaka.

Romarna var en folkgrupp som ägnade mycket tid att beundra skönhet och den nakna kroppen. Det som var onormalt sågs ofta på med misstänksamhet. Under denna tid hade man bland annat utvecklat tekniker för att reparea skadad hud och annan vävnad, men man kunde även utföra former av bröstförminskning.

Det fanns också traditioner av rhinoplastik i Indien långt över 2000 år sedan. Och denna kunskap kom mer eller mindre till västvärlden först på slutet av 1700-talet.

en artikel i British Gentleman’s Magazine från 1794 om ett specifikt fall från Indien var slutligen anledningen till varför de valde att studera detta närmare och ta med sig metoderna tillbaka till England.

Som så mycket annat som krävde vetenskaplig förståelse, teori och praktik, tog plastikkirurgin en stort kliv framåt under renässansen. Detta ledde till betydligt mer avancerade tekniker, bättre resultat och högre patientsäkerhet vid operationer. Det var under denna tid som man lärde sig hantera hudtransplantationer från donatorer. Framsteg med anestesi och upptäckten av antibiotika lät kirurger göra allt större ingrepp med mindre smärta och bättre överlevnadschanser. De största framstegen gjordes dock under stridstider i försök att rädda soldaters liv och kroppar.

Allt detta ledde fram till den moderna tiden där plastikkirurgin gjorde allt fler och större framsteg. Man började även integrera plastikkirurgi inom sjukhusens praxis och förbättrade på så sätt mängder av liv, och räddade många därtill.