Lägga nytt golv - att tänka på

Golvet gör mer för ett rum än man tror. Detta beror mycket på att vi tenderar att bli van vid golvet och inte riktigt ser hur det samspelar med resten av inredningen. Åtminstone inte tills vi byter ut det. Ska man byta golv i ett rum finns det därför några saker att tänka på.

Trägolv är vanligast

Det har uppskattats att omkring 35 procent av marknaden utgörs av trägolv, och de flesta har nog minst ett par rum i hemmet som är trä. En faktor i detta är helt klart att det finns många olika slags trägolv att välja mellan och är därför lätt att anpassa efter eget tycke och smak. Vare sig man vill ha ett lätt parkettgolv eller ett massivt trägolv finns det bra alternativ där ute.

Stengolv är perfekt med golvvärme

Har man planerat på att lägga golvvärme när man byter golv kan man med fördel välja att lägga stengolv. Det är det klart bästa golvet när det kommer till att leda värme och ser dessutom väldigt modernt och snyggt ut. Även stengolv kommer i en mängd olika varianter och kan därför väljas med tanke på resten av inredningen. Många stengolv är dessutom lätt att rengöra och är därför populära val för rum som hall, kök och badrum.

Vinylgolv är mjukt och ljuddämpande

Vinyl kan vara bra alternativ de också i många rum. Till att börja med har de en naturligt mjuk känsla och hjälper till att dämpa ljud. De är också slitstarka och lätt att rengöra. Materialet har också en lätt självläkningsförmåga och kan därför fixa mindre repor. Vinyl är dock inte rekommenderat i våtutrymmen då det inte tål konstant väta.