Att inreda marint

Den marina inredningen är en ofta återkommande trend på många håll, men man ser den så klart oftare i bostäder i närheten av kusten där dessa färger och inredningsartiklar passar som handen i handsken. Här tar vi en titt på hur man fångar denna stil.

I den marina stilen ser vi väldigt mycket i blått och vitt, vilket ju inte är så förvånande med tanke på färgernas starka kopplingar till havet och himlen. Man ska dock inte tro att allt måste vara i just dessa färger för att få en marin inredning, men att använda blå och vit som dominanta färger är helt klart en genväg till detta.

Den marina inredningen fungerar riktigt bra som ett brev till det förflutna och vi ser ofta spår av äldre inredningsidéer och möblemang i hem som inretts marint. Antika föremål så som fiskeredskap kan lätt passa in tillsammans med moderna, havsinspirerade föremål.

Rum som badrummet kan man även piffa upp med mer moderna artiklar som också ger denna känsla. Ta bara ett par lyxiga handdukar från ett märke som Gripsholm som exempel så kan man verkligen sätta pricken över i:et. Detta tillsammans med en blåvitt kakel, kanske även med havsinspirerade mönster eller avbildningar, är ett snabbt och enkelt sätt att få ett marint badrum.

I sovrummet kan man också göra mycket med textiler. Ett av de enklaste sättet att fånga denna stil är så klart ett stort och härligt sängöverkast, och ett par kuddar i samma stil, kanske i en stol mitt emot sängen, skapar ett fint sammmanhang i rummet.

I köket kan det vara smart att skapa ett tema som härleder till mat, råvarorna och matlagning. En hylla där man kan hänga gamla gjutjärnsslevar och liknande redskap kan vara perfekt i denna inredning. Man kan även använda fiskenät och grova rep som dekoration på väggarna som en hyllning till fisket förr i tiden.

Den marina stilen tillåter en att vara riktigt kreativ och utforska okonventionella inredningsmetoder och detaljer. Bäst är att testa sig fram tills man hittar en vinkling av den marina stilen man kan kalla sin egen. Lycka till!